Jean d'Arcel
Cos de cumparaturi Intrare cont
Cosmetice profesionale Jean d'Arcel

Articole » Problemele pielii

Data: 2012-06-14

Melasma
Vă dăm, mai întâi, câteva informaţii despre petele maronii. Este important să ştiţi ce se înâmplă cu tenul dumneavoastră înainte de a alege modul de tratament. Aşa cum facem cu medicamentele înainte de a le cumpăra, la fel trebuie să procedăm cu ce punem pe piele. Dacă nu doriţi sau nu aveţi timp să citiţi aceste informaţii, citiţi doar ultimul paragraf intitulat "Tratamentul cosmetic Jean d'Arcel".

Informaţii generale

Petele maronii sunt de multe feluri. Ele pot varia în funcţie de adâncimea în stratul epitelial la care s-au format, sursa dereglării melanocitelor (producătoarele de melanină, pigmentul pielii), factori interni (hormoni) sau externi (soare) care accentuează dezechilibrul, sau se poate merge chiar până la studiul cazurilor de cancer de piele care se manifestă prin dereglări de pigmentare.

Pentru a fi ferm convinşi de un anumit caz, ar fi ideal să vă putem vedea, şi vă recomandăm chiar să mergeţi la un dermatolog, pentru a elimina orice risc. Ar trebui să să ştim dacă aveţi decolorări în alte zone ale corpului, chiar şi subtile (picioare, spate, păr, etc). Tratamentul cosmetic şi sfaturile pe care vi le voi da sunt profesionale, vă asigur, şi se aplică pentru a rezolva problema depigmentării, dar în cazul improbabil în care petele vor reapărea, vă recomand să consultaţi un medic dermatolog.

Tipuri şi cauze

Cele mai des întâlnitite cazuri de hiperpigmentare sunt melasma (sau "chloasma") şi lentiginele solare.

Lentiginele reprezinta forme de pete pigmentare asemănătoare pistruilor, dar mai închise la culoare, care apar şi pe zonele neexpuse la soare. Există 3 feluri:
- cele care apar în copilările;
- cele solare, care apar în special dupa 50 de ani şi se localizează pe dosul mâinilor şi pe faţă;
- şi cele datorate bolilor cardiace, gastrice, nervoase, etc.

De reţinut că lentiginele şi melasma se pot trata la fel, în continuare însă ne vom concentra pe melasmă.

Melasma apare în special la femei (şi mai des la femei cu ten măsliniu sau puţin mai închis), pe faţă şi, uneori, pe gât sau pe urechi. De multe ori, cauza este o dereglare hormonală în timpul sau după sarcină, contraceptive orale sau chiar şi stres. Simplu spus, anumiţi hormoni (estrogen, progesteron, cortizol sau norepinefrină) stimulează melanocitele din piele care produc sporadic şi neomogen mai mult pigment.

Expunerea la soare este un factor decisiv. Aş adăuga însă aici expunerea "incorectă" la soare. Ultimul articol scris de echipa Jean d'Arcel, care prezintă descoperiri ştiinţifice de ultimă oră despre razele UV şi modul corect de expunere la soare, se află aici. Vă recomand să îl citiţi şi să vă informaţi înainte de a ieşi la soare. În mare, în cazuri de dezechilibre de pigmentare trebuie să evitaţi soarele pe cât posibil, indiferent de oră. Folosiţi protecţie solară de minim 15 SPF, în general, şi mai mare pe zonele afectate, purtaţi pălărie care vă protejează faţa şi chiar şi ochelari (pielea din jurul ochilor este cea mai subţire şi, implicit, cea mai sensibilă de pe corp).

Un alt element ce poate agrava situaţia sunt parfumurile sintetice sau chimice de o calitate joasă, adesea folosite în multe produse cosmetice de pe piaţă. Ele pot reacţiona violent la soare, treptat contribuind la formarea unor dezechilibre ale coloritului pielii.

Hiperpigmentarea este accentuată şi în momentul expunerii la soare în urma efectuării unei exfolieri mai violente sau profunde care a sensibilizat pielea. Exfolierea (după cum explicăm şi mai jos) este necesară, dar cu grijă, iar în urma ei trebuie folosită protecţie solară.

În concluzie, melasma nu este periculoasă. Nu este nimic alarmant, ba chiar dinpotrivă, părul, irisul ochiului şi, desigur, pielea, au mare nevoie de pigment. Însă problema aspectului neuniform al pielii este ceea ce dorim să rezolvăm aici, deci să începem.

Strategii ajutătoare cu risc, efort şi costuri minime

Înainte de a intra la capitolul cosmetice, vă recomandăm câteva strategii ieftine şi eficiente din domeniul nutriţiei, pentru a ajuta şi a grăbi procesul de refacere a zonelor afectate.

Vreau să vă prezint 4 vitamine de luat în considerare în cazuri de depigmentare. Este vorba despre vitaminele A, B12, C şi E. Iată explicaţiile:

Vitamina A
Există două legături între această vitamină si hiperpigmentare:
- deficienţa de vitamina A poate duce la hiperpigmentare;
- vitamina A aplicată topic (direct pe piele) reglează activitatea melanocitelor, producătoarele pigmentului.

Acest ultim motiv este şi cel pentru care mulţi dermatologi prescriu creme cu vitamina A în cazurile de hiperpigmentare.
Intervin însă câteva probleme şi, din păcate, multe tratamente dau greş din cauza lor:
- există multe forme de vitamina A (Retinol, Retinol Acetat, Tretinoina, Retinol Palmitat), şi se recomandă un consult avizat pentru alegerea tipului potrivit fiecărui ten în parte, pentru a evita posibilitatea iritării pielii;
- mărimea (moleculară a) vitaminei A este de multe ori prea mare (în funcţie de tipul ales), motiv pentru care ea nu poate pătrunde în piele, blocând porii, încetinind sau chiar stopând activitatea oricărui tratament.

În acest caz, eu vă recomand vitamina A din surse alimentare, la fel de eficiente, dacă sunt consumate regulat şi în forme complete şi nealterate, care aduc şi multe alte beneficii în organism. Iată cele mai importante surse de vitamina A:
- morcovi (gătiţi, cruzi, sau suc);
- ficat (peşte cod, vită, porc, pui);
- dolveac (bostan);
- varză creaţă/furajeră.

Vitamina C
Dacă folosiţi deja o cremă cu vitamina C, este foarte bine. Vitamina C (având şi o mărime moleculară scăzută) aplicată topic ajută la pigmentarea uniformă a pielii, dar mult mai important, stimulează producerea de colagen, un important element în menţinerea sănătăţii pielii. Să nu mai vorbim de faptul că vitamina C este un antioxidant puternic.

Suplimentarea de vitamina C prin nutriţie este binevenită oricând, deci iată sursele cele mai bogate:
- ardei: iute verde, galben gras, sau capia;
- guava, litchi, kiwi, papaya, portocale, căpşuni;
- pătrunjel, varză creaţă, broccoli.

Vitamina E
O etapă în procesul hiperpigmentării este oxidarea sebumului (grăsimii pielii). După cum probabil ştiţi, oxidarea duce la apariţia radicalilor liberi, elemente extrem de nocive pentru celulele corpului nostru. Aici pot avea loc inflamări, iritări ale zonei afectate şi alte complicaţii. Vitamina E, la fel ca şi vitamina C, este un puternic antioxidant. Ea opreşte acţiunea nocivă a radicalilor liberi. Surse alimentare:
- seminţe de floarea soarelui;
- tărâţe de orez;
- praf de chilli, paprika (boia), ardei iute rosu;
- migdale, nucă, fistic, seminţe de in;
- praf de curry;
- oregano (uscat, mărunţit).

Vitamina B12
Există un caz de hiperpigmentare ce are loc datorită lipsei vitaminei B12 în corp. Abordăm şi această problemă pentru că vitamina B12 are o multitudine de beneficii.
O vitamină de o importanţă crescută, vitamina B12 este principalul motiv pentru care mulţi vegetarieni sau vegani întâmpină probleme de sănătate. De ce? Ea se găseşte în cantităţi mari în cărnuri şi animale marine, alimente ce lipsesc cu desăvârşire din dietele menţionate mai sus. Iată câteva alimente ce conţin cantităţi foarte mari de vitamina B12, şi pe care le recomandăm:
- scoici, stridii, caracatiţă, icre, macrou, somon, melci de mare;
- ficat sau rinichi de miel, vită, viţel, curcan, pui.


Tratamentul cosmetic Jean d'Arcel

La baza tratamentului pe care noi îl recomandăm, este unul dintre produsele următoare:

1. DERMAL WHITENING CONCENTRATE :: CONCENTRAT INTENS REGENERATOR 24H PENTRU PETE PIGMENTARE
30 ml, Preţ fără TVA: 72.00 lei
Link: http://www.jeandarcel.ro/produs/concentrat-intens-regenerator-24h-pentru-pete-pigmentare/131

2. DERMAL WHITENING CREAM SPF 15 :: CREMĂ 24H ÎMPOTRIVA DEPIGMENTĂRII DIN CAUZA LUMINII NATURALE
50 ml, Preţ fără TVA: 72.00 lei
Link: http://www.jeandarcel.ro/produs/crema-24h-impotriva-depigmentarii-din-cauza-luminii-naturale/130

Eu îl recomand pe cel cu SPF (nr. 2), în special dacă veţi face acest tratament vara. Dar dacă nu veţi ieşi la soare şi doriţi ca procesul de echilibrare a pigmentului să fie accelerat, atunci îl puteti folosi pe celălalt.

Iată cum ingredientele produselor Dermal Whitening se potrivesc perfect pe modelul teoretic creat de studiile ştiinţifice cosmetice:

- Galactoarabinan. Acesta este extras din arborele de larice, menit să stimuleze descuamarea (exfolierea) naturală a pielii, reducând totodată pierderile transepidermice de apă. Exfolierea nu numai că ajută la netezirea pielii, dar şi la omogenizarea suprafeţei tenului prin înlăturarea stratului superficial de piele încărcat cu pigment. În plus, înlăturarea celulelor moarte şi a reziduurilor produselor cosmetice va facilita o penetrare mai adâncă a tratamentului. Cu toate acestea, în urma exfolierii este nevoie de protecţie solară, dacă tratamentul nu asigură asta!
- Ascorbyl glucoside. O formă a vitaminei C, cu proprietăţi intens antioxidante. După cum explicam mai sus, este nevoie de un antioxidant puternic pentru a uniformiza pigmentarea şi pentru a stimula producerea de colagen.
- Extractul din seminţe de rapiţă (brassica napus) este un compus pur natural. În concentraţia potrivită, extractul are abilitatea de a cataliza sau a încetini drastic producţia de melanină. Desigur, nu brusc şi nici definitiv, ci treptat şi doar pe perioada tratamentului.
- Uleiul de ricin este un înălbitor natural pentru piele, însă acidul ricinoleic este cunoscut şi pentru calităţile sale analgezice (calmante) şi antiinflamatoare.
- SPF UVA şi UVB. După cum am menţionat şi în articolul despre expunerea la soare şi vitamina D (clic aici), multe creme ce oferă protecţie solară nu protejează şi împotriva UVA, ci doar împotriva UVB. Indiferent ce protecţie solară folosiţi, asiguraţi-vă că pe etichetă este menţionată şi protecţia UVA care este mult mai importantă. Această cremă, ca de altfel toate cremele cu protecţie solară Jean d'Arcel, oferă protecţie optimă împotriva unui spectru larg de radiaţii solare.

Cremele cu protecţie solară care să nu îngraşe tenul sunt mai greu de găsit şi de aceea vă recomand, cu încredere, acest produs:

3. LOTION TILLEUL :: TONIC ECHILIBRANT PENTRU TEN MIXT
250 ml, Preţ fără TVA: 32.00 lei
Link: http://www.jeandarcel.ro/produs/tonic-echilibrant-pentru-ten-mixt/24

Acest produs este o loţiune tonifiantă care reechilibrează PH-ul pielii. Am văzut-o funcţionând de minune de-a lungul timpului şi sunt convinsă că va funcţiona in cazul persoanelor cu ten mixt.

4. DERMAL SUN PROTECTION :: PROTECŢIE RIDICATĂ UVA/UVB SPF50
50 ml, Preţ fără TVA: 44.00 lei
Link: http://www.jeandarcel.ro/produs/protectie-ridicata-uva-uvb-spf50/132

Dacă trebuie să ieşiţi afară şi să staţi la soare, această cremă cu o protecţie ridicată UVA şi UVB trebuie aplicată direct pe zonele închise la culoare. Acestea au nevoie de proecţie ridicată pentru ca starea lor să nu se agraveze. Dar atenţie: acestă cremă nu înlocuieşte pălăria, ochelarii de soare sau umbrela!
Este bine să aveţi grijă şi dacă sunteţi în maşină, sau folosiţi transportul în comun, etc. Geamurile filtrează numai razele UVB şi o parte din UVA. În cazuri de melasmă şi alte probleme de sensibilitate la radiaţii UV, se recomandă folosirea protecţiei solare.


Vă invit să faceţi clic pe fiecare link în parte şi să alegeţi produsele pe care le doriţi, sau trimiteţi-mi un email cu ce doriţi să comandaţi, dacă vă este mai uşor.
Sper că v-au fost de folos informaţiile şi că acum aveţi o idee mai clară despre ce se întâmplă cu tenul dumneavoastră. Ideea pe care se bazează eforturile noastre de consultanţă personalizată online este aceea de a elimina orice dubiu şi de a combate orice mit, zvon sau informaţie incompletă care poate să cauzeze probleme.


O zi minunată!
Sănătate!
Monica Catană, cosmetician
Jean d'Arcel Cosmetique, România


Articole

Înapoi