Îți oferim consiliere gratuită pe WhatsApp (click aici) + Transport gratuit la comenzi de peste 250 lei!

Tenul sensibil - cauze și soluții rapide

Tenul sensibil - cauze și soluții rapide

Mai bine de 50% din populația generală acuză un grad de sensibilitate la nivelul tenului (conform manualului tehnic „Cosmetic Dermatology – Products and Procedures”). Se pare că acest lucru se datorează, cel puțin parțial, alterării funcției barierei de protecție a pielii, permițând anumitor molecule să pătrundă până în straturile profunde ale pielii într-o cantitate mai mare decât limita tolerabilă, și astfel să cauzeze diverse reacții neplăcute.


Semne și simptome ale tenului sensibil 

Diagnosticarea unui ten sensibil necesită consultul unui specialist și poate fi un proces dificil. Există, însă, câteva semne și simptome care pot fi ușor observate:
1.    Pielea se înroșește rapid și evident în cazul expunerii la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute sau la radiații UV, cât și după aplicarea anumitor produse cosmetice. De multe ori, acesta este primul semn care ne duce cu gândul către o piele sensibilă.
2.    Pielea este predispusă la apariția urticariei și a papulelor – această reacție este specifică mai mult reacțiilor alergice, dar poate apărea rapid și în cazul unui ten sensibil expus la substanțe iritante.
3.    Unele produse cosmetice pot să cauzeze senzații de usturime, arsuri ușoare sau pișcături, imediat după aplicare.
4.    Interpunerea zonelor uscate ale pielii cu zone de piele sănătoasă reprezintă un alt semn clasic pentru tenul sensibil.
5.    Senzație de mâncărime persistentă - mâncărimea care nu trece cu ușurință - poate fi un semn important de luat în considerar în diagnosticul pielii.
6.    Capilare care se sparg ușor și lasă semne vizibile pe piele sunt un semnal de alarmă care ar trebui să ne trimită la specialist, fiind un simptom al cuperozei sau rozaceei.
7.    Ten cu tendință acneică - chiar dacă acneea nu este o caracteristică specifică tenului sensibil, aceasta poate apărea și în contextul unei bariere de protecție defectuoase. 




Ce anume poate cauza iritația pielii?

Există o multitudine de cauze pentru care pielea poate deveni iritată. Printre cele mai des întâlnite cauze ale iritației pielii se numără:
  • dermatita de contact (la produse cosmetice, detergenți, apă dură sau contaminată)
  • alergiile (de la polen la substanțe sintetice și chiar alimente)
  • rosacea
  • pielea uscată
  • îmbătrânirea (și degradarea implicită a barierei pielii)
Problema este alta, însă: chiar dacă eliminăm factorul (sau factorii) dăunător, statusul pielii nu se va schimba iar disfuncționalitățile barierei de protecție nu vor dispărea.
Utilizarea unor produse de specialitate poate ajuta mult atât în prevenția iritațiilor, cât și în tratamentul pe termen lung. Gama Sensitive de la Jean d’Arcel Cosmetique, cât și un set de produse cosmeceutice din gama ArceMed, au fost special formulate pentru pielea sensibilă, participând activ la refacerea barierei de protecție a pielii în mod fiziologic și reducerea evidentă și eficientă a simptomelor (vezi toate produsele aici).
 

Cuperoză sau rozacee?

Cuperoza este o condiție medicală care presupune un defect la nivelul vaselor de sânge de toate dimensiunile, manifestându-se de cele mai multe ori ca o roșeață localizată la nivelul tenului, dar care se poate retrage și poate reveni la fel de ușor. 
Rozacea este o patologie manifestată prin roșeață permanentă și implică vasele de sânge mici. Putem considera rozacea ca fiind un stadiu avansat al cuperozei. Atunci când roșeața este însoțită de pustule, vorbim deja de rozacee acneică. Identificând precoce semnele acestor patologii cutanate putem apela mai rapid la un consult de specialitate și le putem trata înainte de a se agrava.

Vezi toate produsele pentru cuperoza și rozacee aici.

​​​​​​​

Ce complicații pot apărea în cazul unui ten sensibil?

Dacă tenul normal, sănătos poate rezista mai mult timp fără o îngrijire specială, amânarea îngrijirii specifice tenului sensibil va duce rapid la agravarea tuturor problemelor. Academia Americană de Dermatologie recomandă apelarea la un medic specialist încă de la primele simptome, pentru a începe un tratament ce va preveni agravarea problemelor.
Cine s-a confruntat deja cu tenul sensibil cunoaște cât de greu de gestionat poate fi, mai ales în cazul simptomelor precum uscăciune, descuamare și mâncărimi. Senzațiile sunt atât de intense încât ne putem abține cu greu de la scărpinarea pielii sau utilizarea unor instrumente menite să grăbească descuamarea (prosoape dure, soluții de peeling etc.). Cu toate acestea, trebuie să știți că aceste obiceiuri pot duce la agravarea senzațiilor neplăcute și pot stimula chiar infecțiile, datorită degradării treptate a barierei pielii. 
Singura strategia care funcționează pentru ameliorarea acestor simptome este utilizarea produselor special formulate pentru tenul sensibil și apelarea la un specialist. În plus, există câteva măsuri pe care le putem lua în fiecare zi pentru a reduce agresiunea locală: 
  • utilizarea produselor profesionale de calitate, cum este și gama pentru ten sensibil de la Jean d’Arcel Cosmetique (link)
  • evitarea dușurilor și băilor mai lungi de 10 minute, precum și folosirea apei cu temperaturi extreme;
  • evitarea detergenților agresivi și a produsele cosmetice cu parfumuri puternice, dar și produsele de curățenie și cele destinate spălării hainelor și prosoapelor;
  • utilizarea produselor cosmetice de îngrijire hipoalergenice
  • uscarea pielii prin mișcări de tapotare, nu de frecare, și utilizarea prosoapelor din materiale cât mai naturale; 
  • testarea produselor noi pe o arie mică de piele înainte de aplicarea lor pe tot tenul
  • evitarea utilizării cosmeticelor dedicate altor tipuri de ten;
  • dacă situația persistă, este necesară apelarea la un medic specialist care poate recomanda inclusiv teste și analize (cum ar fi un panel pentru alergii);

Ameliorarea simptomelor cauzate de un ten sensibil presupune, întâi de toate, un diagnostic corect și o rutină de îngrijire bazată pe produse profesionale. Gama de cosmetice destinate tenului sensibil de la Jean d’Arcel Cosmetique a fost formulată special pentru a combate toate problemele cu care se confruntă cei cu ten sensibil, indiferent de vârstă. 

Vezi toate produsele pentru ten sensibil pe shop-ul Jean d’Arcel aici și ține cont că îți stăm mereu la dispoziție cu sfaturi!

Suport clienti Telefon/Whatsapp: luni-vineri 10-18; Timp maxim de raspuns la email: 24 ore

0723491003 shop@jeandarcel.ro
0fc2f2d59d0ce0fcf2c25fcfb0c93df2-us10

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!