Îți oferim consiliere gratuită pe WhatsApp (click aici) + Transport gratuit la comenzi de peste 250 lei!

Îmbătrânirea tenului: cauze, prevenție, intervenție

Îmbătrânirea tenului: cauze, prevenție, intervenție

Apariția ridurilor este o parte firească a procesului natural de îmbătrânire, dar nu trebuie să fie! Genetica este principalul factor ce definește toate aspectele tenului nostru, cât și viteza procesului de îmbătrânire. Dar există și multe mulți alți contribuitori pe care îi vom prezenta în cele ce urmează.

 

Cauzele îmbătrânirii tenului

  • Încetinirea (naturală) a procesului de regenerare celulară. Pielea devine din ce în ce mai uscată și mai puțin elastică, conducând la apariția imperfecțiunilor. Numărul melanocitelor scade în timp, iar acest lucru înseamnă că petele pigmentare vor începe să apară chiar și pe un ten care era, de fel, impecabil. Mai mult, de la vârsta de 25 de ani, producția naturală de colagen și elastină este încetinită și pielea începe să își piardă din fermitate, devenind lăsată sau căzută;
  • Razele UV (în special pentru persoanele cu un ten de culoare deschisă). Cu siguranță cea mai mare cauză a îmbătrânirii tenului. Unele studii consideră că peste 50% din simptomele îmbătrânirii pielii se datorează expunerii la raze UV (fără protecție sau măsuri de prevenție și/sau corecție);
  • Unele produse cosmetice. Dacă machiajul nu este îndepărtat în mod corespunzător, acesta poate bloca porii, sporind astfel episoadele acneice ale tenului. De asemenea, produsele cosmetice pot conține substanțe chimice care degradează pielea prin utilizare pe termen lung. De aceea este important să alegem produsele cosmetice non-comedogenice și blânde cu pielea noastră;
  • Poluarea apei și a aerului;
  • Fumatul;
  • Deficiențe nutritive (vitamine, minerale, amino acizi, acizi grași esențiali cu lanț scurt, etc);
  • O dietă necorespunzătoare (lipsită de antioxidanți; inflamatoare; zahăr în exces; alimente procesate);
  • Stresul. Efectul negativ asupra pielii se datorează cortizolului și adrenalinei (ambele produse în condiții de stres), care pot încetini procesul de regenerare al pielii, reduce sinteza de colagen, favorizează degradarea ADN-ului și produc ROS (oxidanți) – conform studiilor;
  • Lipsa somnului. Epiderma se vindecă de la sine în timpul somnului. În cazul în care nu respectăm un program de somn adecvat, pielea va avea și ea de suferit. Pielea are, de asemenea, un ritm circadian care este destul de fragil și ușor de perturbat.



Sună cunoscut? Fără zahăr, fast-food, țigări, alcool, și cu somn adecvat, stres redus, aer curat... Sunt aceleași recomandări pe care le-am putea face pentru evitarea bolilor cardiace sau a diabetului, și pentru optimizarea stării de sănătate a întregului organism. Iată că am ajuns în punctul în care putem spune, pe baza științei, că aceleași recomandări se aplică și pielii. De fapt, dacă stăm să ne gândim puțin, de ce ar face pielea excepție?


Vestea bună
Din fericire, în prezent, există numeroase opțiuni pentru a netezi ridurile și pentru a împiedica apariția semnelor de îmbătrânire. Reține, însă, că cea mai bună strategie împotriva îmbătrânirii pielii este, de departe, prevenția!



 

Prevenția îmbătrânirii tenului

Aceste recomandări se referă atât la prevenție, cât și la încetinirea procesului de îmbătrânire și la amplificarea efectului tratamentelor anti-age. Iată 9 practici benefice, fundamentate științific, conform Academiei Americane de Dermatologie[i]:

  1. Protejează-ți pielea în fiecare zi împotriva razelor soarelui. Protecția solară este esențială chiar și atunci când ești la volan, când rezolvi probleme prin oraș și chiar și atunci când pur și simplu stai în casă, nu numai când este vorba de mers la plajă. Produsele autobronzante sunt de preferat față de bronzul obișnuit și față de mersul la solar deoarece ultimele două implică expunerea la radiații UV care accelerează procesul de îmbătrânire al pielii.
  2. Renunță la fumat! Fumatul este una dintre cauzele principale ale îmbătrânirii pielii, accelerând apariția ridurilor și determinând un aspect general mohorât și șters al tenului tău.
  3. Încearcă să eviți expresiile faciale repetitive. Grimase, încruntat, sau chiar zâmbit (deși, șinceri să fim, noi am alege să zâmbim des și să lăsăm ridurile să apară 😊), orice expresie facială necesită contracția mușchilor feței. Dacă aceiași mușchi faciali se vor contracta pentru perioade îndelungate de timp, liniile fine pe care le creează inevitabil, pot deveni permanente și se vor adânci.
  4. Adoptă o dietă sănătoasă și diversificată în care există un aport zilnic de fructe și legume proaspete ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii. Studiile arată că dietele în care sunt prezenți carbohidrații rafinați (precum toate alimentele pe bază de făină albă) și zahărul pot accelera îmbătrânirea.
  5. Redu pe cât posibil alcoolul. Acesta deshidratează considerabil pielea și dăunează sintezei colagenului și elastinei datorită efectului oxidativ.
  6. Exercițiile fizice zilnice îmbunătățesc circulația sângelui și ajută sistemul imunitar, contribuind pe termen lung și la un aspect general întinerit.
  7. Curățarea blândă a pielii ajută la îndepărtarea poluanților, a machiajului și a altor substanțe fără a irita pielea (iritarea pielii contribuind și ea la apariția ridurilor). Evitarea procesului de curățare a pielii poate accelera îmbătrânirea ei.
  8. Spală-te imediat pe față imediat după ce transpiri. Sărurile din transpirație pot deshidrata tenul.
  9. Alcătuiește o rutină zilnică de îngrijire a tenului, și respect-o cu rigurozitate! Include produse care hidratează în profunzime pielea și nu uita de curățare și tonifiere!




Intervenție: cele 5 molecule anti-age cu beneficii dovedite

Pentru mai multe strategii și soluții avansate, putem întotdeauna să ne informăm din studii științifice moderne, cum este cel al Departamentului de Dermatologie al Spitalului Național Universitar din Seoul, Coreea de Sud (supranumită și Capitala Frumuseții a lumii): ”Mecanisme moleculare ale îmbătrânirii pielii și strategii de combatere a acesteia[i]”.
Acest articol pune în lumină problematica îmbătrânirii premature a pielii din prisma aspectelor anatomice și fiziologice ale acesteia. Pe scurt, iată principalele recomandări ale oamenilor de știință:
  • Retinoizii (vitamina A) sunt considerați standardul de aur pentru produsele topice eficiente clinic împotriva îmbătrânirii premature a pielii[ii]. Printre efectele acestora se numără și creșterea cantității de colagen de tipul I, III și VII din derm și organizarea adecvată a acestuia. În plus, retinoizii stimulează organizarea țesutului elastic și depunerea GAG (glicozaminoglicani) în derm. În studiile clinice, retinoizii cu aplicare locală sunt eficienți pentru tratamentul îmbătrânirii pielii, prevenind ridurile, rigiditatea pielii și laxitatea acesteia. Retinolul, care este metabolizat în retinaldehidă și acid retinoic, s-a dovedit a fi mai puțin iritant decât acidul retinoic, fiind utilizat pe scară largă ca ingredient pentru produsele cosmetice anti-îmbătrânire[iii]. Nu din întâmplare, acesta este și forma de vitamin A preferată biochimiștilor Jean d’Arcel.
 
  • Acidul ascorbic (vitamina C) a fost folosit de câteva decenii pe scară largă pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire și împotriva hiperpigmentării pielii. Acesta netralizează majoritatea speciilor reactive de oxigen. Stresul oxidativ inițiat de speciile reactive de oxigen este un factor important în procesul de degenerare a pielii din cauza înaintării în vârstă. Antioxidanții topici cresc rezistența la stresul oxidativ și previn degradarea epidermei, reducând constant rata de îmbătrânire a pielii[iv]. Acidul ascorbic este un factor necesar pentru sinteza de procolagen și elastină. Din toate aceste motive și Jean d’Arcel utilizează diverse variante moleculare ale vitaminei C.
 
  • Alfa-hidroxiacizii topici au demonstrat, de asemenea, eficacitate clinică în tratarea pielii îmbătrânite[v]. Acidul glicolic sau acidul lactic în concentrație de la 5% până la 25% stimulează producția de GAG (glicozaminoglicani) și de colagen în derm și îmbunătățește compoziția și structura fibrelor elastice. Jean d’Arcel are în portofoliu toate acește ingrediente, în concentrații variate ce aduc o paletă largă de efecte benefice.
 
  • Peptidele sunt compuși chimici formați din lanțuri scurte de aminoacizi. Datorită dimensiunii reduse ale acestora, peptidele pot penetra stratul superior al pielii[vi]. Acestea acționează ca declanșatori ai unor funcții specifice, cum ar fi reglarea fibroblastelor și controlarea producerii componentelor matricei extracelulare[vii]. Din aceste motive, peptidele au devenit recent un subiect de interes pentru industria cosmetică și au demonstrat eficacitate crescută în numeroase studii. Poți găsi produse JDA ce conțin peptide multifuncționale.
 
  • Fillerele dermice (cu acid hialuronic) sunt utilizate din ce în ce mai des pentru redobândirea aspectului tineresc al feței sau al mâinilor. Ele umplu pliurile și ridurile și înlocuiesc volumul de țesut moale pierdut odată cu înaintarea în vârstă. Studiile recente au demonstrat că fillerele îmbunătățesc suportul structural al matricei extracelulare și sprijină acțiunea fibroblastelor din pielea îmbătrânită. Modificările interacțiunilor mecanice dintre fibroblaste și matricea extracelulară cauzează reducerea în dimensiuni a fibroblastelor și, în consecință, duc la anomalii funcționale. Fillerele dermice pot restabili proprietățile contractile ale fibroblastelor îmbătrânite la același nivel ca fibroblastele tinere normale și pot recupera chiar și elongația fibroblastelor. Mai mult, fillerele dermice cu acid hialuronic induc sinteza de colagen de tipul I, stimulând, de asemenea, și proliferarea fibroblastelor. Din toate aceste motive, produsele JDA cu acțiune anti-aging conțin acid hialuronic în diverse forme (citește aici articolul nostru despre acid hialuronic).
 

Produse Jean d'Arcel cu efect anti-age.


În cele din urmă îți prezentăm produsele JDA cu efect anti-age. Te asigurăm că acestea respectă toate rigorile științifice și îți vor aduce beneficii dacă le folosești adecvat zilnic. Te invităm să ne și contactezi (la telefon/Whatsapp 0723491003) să putem identifica exact produsele de care ai nevoie.
   








 
 
[ii] Kligman, Lorraine H., Chen Hong Duo, and Albert M. Kligman. "Topical retinoic acid enhances the repair of ultraviolet damaged dermal connective tissue." Connective tissue research 12.2 (1984): 139-150.
[iii] Kafi, Reza, et al. "Improvement of naturally aged skin with vitamin A (retinol)." Archives of dermatology 143.5 (2007): 606-612.
[iv] Masaki, Hitoshi. "Role of antioxidants in the skin: anti-aging effects." Journal of dermatological science 58.2 (2010): 85-90.
[v] Ditre, Chérie M., et al. "Effects of α-hydroxy acids on photoaged skin: Apilot clinical, histologic, and ultrastructural study." Journal of the American Academy of Dermatology 34.2 (1996): 187-195.
[vi] Husein el Hadmed, Husein, and Rafael Fernandez Castillo. "Cosmeceuticals: peptides, proteins, and growth factors." Journal of cosmetic dermatology 15.4 (2016): 514-519.
[vii] Langholz, Oliver, et al. "Collagen and collagenase gene expression in three-dimensional collagen lattices are differentially regulated by alpha 1 beta 1 and alpha 2 beta 1 integrins." The Journal of cell biology 131.6 (1995): 1903-1915.
[i] https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/reduce-premature-aging-skin

Suport clienti Telefon/Whatsapp: luni-vineri 10-18; Timp maxim de raspuns la email: 24 ore

0723491003 shop@jeandarcel.ro
0fc2f2d59d0ce0fcf2c25fcfb0c93df2-us10

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!